Current track

Title

Artist

ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Non Stop Music

00:00 06:00

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ

ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Non Stop Music

00:00 06:00

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ


Καταγγελίες και παράπονα για την επαγγελματική εξουθένωση στρατιωτικού προσωπικού στο Πετροχώρι Ξάνθης.

18/05/2023

Με Δελτίο Τύπου η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κάνει αναφορά για τα προβλήματα που υπάρχου στο στρατόπεδο «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ» στο Πετροχώρι Ξάνθης και την επαγγελματική εξουθένωση του στρατιωτικού προσωπικού.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ.

Το τελευταίο διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ένωσής μας, γίνεται αποδέκτης ολοένα και αυξανόμενων καταγγελιών και παραπόνων, σχετιζόμενα με τις επίσης ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις και απαιτήσεις της Υπηρεσίας από το στρατιωτικό προσωπικό, που υπηρετεί σε Μονάδες και Ανεξάρτητες Υπομονάδες του Στρατοπέδου «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ» στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Ειδικότερα, η μετατροπή της Ταξιαρχίας σε ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας σύμμαχων στρατών του βορειοατλαντικού συμφώνου, έχει εκτοξεύσει στο κατακόρυφο τις δραστηριότητες των Μονάδων, οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες δεσμεύσεις-προκλήσεις, με περιορισμένο όμως αριθμό προσωπικού και μέσων. Οι ως άνω νεοεμφανιζόμενες δραστηριότητες, επικεντρώνονται σε διαρκείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, στις οποίες εμπλέκονται τα ίδια και τα ίδια άτομα με τα ίδια και τα ίδια μέσα.

 

Στις αρχές, τόσο οι συνάδελφοί μας, όσο και το ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, υπέμειναν, υπό το πρίσμα των υποσχέσεων της επιπλέον στελέχωσης με προσωπικό και της επιπλέον προμήθειας νέων μέσων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτό που διαπιστώνουν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί μας, είναι ότι ουδεμία ουσιαστική πρόοδος επιτεύχθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλες τις φιλότιμες και ειλικρινείς προσπάθειες της Διοίκησης, βλέποντας ότι για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πρέπει να ξεπερνούν διαρκώς τις ψυχικές και σωματικές τους αντοχές, φτάνοντας σε πολλές των περιπτώσεων στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

 

Κι εκεί που κάποιος θα περίμενε να περιοριστούν οι δραστηριότητες των Μονάδων εντός των τοπικών γεωγραφικών ορίων, καταργώντας λοιπές δραστηριότητες «εκτός των τοπικών συνόρων», ώστε να ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα, διαπιστώνουμε ότι, όχι μόνο αυτές δεν καταργούνται, αλλά προστίθενται κι άλλες! Βεβαίως, ούτε λόγος για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης ή εργασίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει στην εξισορρόπηση των απαιτητικών καταστάσεων.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες συναδέλφων μας, υπηρετούντων σε Μονάδες της Ξάνθης που μετακινήθηκαν και διέμειναν στο ΚΕΤΘ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των τμημάτων της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2023 στην πόλη των Αθηνών και αντιμετώπισαν προβλήματα στη σίτισή τους. Οι ανωτέρω συνάδελφοι, όχι μόνο πλήρωσαν από την τσέπη τους την σίτισή τους, αλλά κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν καν γι’ αυτή!

 

Όπως, επίσης χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες συναδέλφων μας, που μετακινούνται για υπηρεσιακές ανάγκες εκτός Ξάνθης με φορτηγά οχήματα γενικής χρήσης STEYR, επιβαίνουσες και επιβαίνοντες στο πήγμα τους (καρότσα). Σκεφτείτε, επί της Εγνατίας Οδού, όπου τα οχήματα κινούνται με ταχύτητες 130 χιλιομέτρων ανά ώρα, να κινούνται STEYR με ταχύτητες το πολύ 70 (;) χιλιομέτρων την ώρα, στην καρότσα των οποίων κάθονται ανθρώπινες ψυχές! Και σας καλούμε να σκεφτείτε, πραγματικό γεγονός, πόσο ασφαλείς αισθάνθηκαν οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας, που πρόσφατα, έσπρωχναν το STEYR (άνω των 40 ετών) για να πάρει μπροστά (βλάβη στη μίζα), που θα τους μετέφερε επί του πήγματός του πίσω στις Μονάδες τους; Πόσο ασφαλείς συνέχιζαν να νιώθουν όταν στην κίνησή του, επί της Εγνατίας Οδού ακινητοποιήθηκε, εξαιτίας ακινητοποίησης του προπορευόμενου οχήματος τύπου HUMMER που παρουσίασε βλάβη;

 

Όπως, επίσης χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες συναδέλφων μας, που μετακινούμενοι για υπηρεσιακούς λόγους με υπηρεσιακό λεωφορείο (κατασκευής προηγούμενων δεκαετιών), αυτό ξαφνικά τυλίχτηκε στις φλόγες από μηχανική βλάβη.

 

Δεν χρειάζεται κανείς να αναζητήσει ευθύνες στους συναδέλφους μας, Διοικητές Μονάδων ή τεχνικό προσωπικό των Διμοιριών Συντήρησης. Σας διαβεβαιώνουμε, όπως άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζετε, ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, χωρίς υλική υποστήριξη, να αναστήσουν και να φέρουν σε κατάσταση λειτουργίας οχήματα που η φυσιολογική τους μορφή έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι κονσερβοκούτια ανακύκλωσης!

Κατόπιν των παραπάνω και δεδομένου ότι καθημερινά το ατύχημα «φλερτάρει» με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας, εξαιτίας της επαγγελματικής τους εξουθένωσης και των απαράδεκτων, πανάρχαιων και ξεπερασμένης τεχνολογίας μέσων που καλούνται να υπηρετήσουν, σας παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα και αποφασιστικά.

–           Δραστική μείωση των υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων του προσωπικού, σε φυσιολογικά και ανθρώπινα επίπεδα.

–           Επιπλέον στελέχωση των Μονάδων και Υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και δραστηριότητες με το προσωπικό που πρέπει και όχι με το προσωπικό που υπάρχει.

–           Υιοθέτηση όλων των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), απαγορεύοντας τη μεταφορά προσωπικού σε πήγματα οχημάτων!

 

–           Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού, θέτοντας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε πρώτη προτεραιότητα την τήρηση των διεθνών πρακτικών ασφάλειας και υγιεινής.

 

–           Αποζημίωση του προσωπικού που μετακινήθηκε στο ΚΕΤΘ για τις ανάγκες της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2023, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων σίτισής του.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας, για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος   Ο Γεν. Γραμματέας
 
Βάιος Τσαπρούνης Γεώργιος Λύρατζης
Υπολοχαγός (ΥΠ-Π) Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)
τηλ. 6947401286 τηλ. 6932572880